Myself

Nur Akmaliah Binti Alias
*18 April 1996
*Smk Seri Berang, Kuala Berang, Hulu Terengganu.
*Alias Bin Ismail (Ayah), Rosmawati Abdullah (Ibu)
*Pernah menyertai Kem Pembinaan Bakat Remaja 1Malaysia 2012 di Port Dickson, Negeri Sembilan.
*Pernah memenangi tempat ke-3 Hadiah Galakan Tunas Remaja peringkat kebangsaan, tempat ke-2 Pertandingan Puisi dan Lagu peringkat negeri, johan Pertandingan Drama Komsas peringkat daerah, Pelajar Harapan Bahasa Melayu, tempat ke-2 Pertandingan Speech Choir Piala DiRaja, johan Pertandingan Deklamasi Puisi sambutan kemerdekaan/pencegahan dadah/ hari guru peringkat negeri, johan Pertandingan Esei Kebersihan peringkat negeri.
*Pernah tersiar cerpen "Seorang Anjing" September 2012 dan "Teh Herba untuk Farid" Mac 2014 di halaman Cerpen daripada Sisiwa dalam Majalah Dewan Siswa.
*Merupakan mantan peserta Minggu Penulis Remaja (MPR) 2013.

Sunday, 11 May 2014

Liebster Award By Cik Aimi dan Cik Nadia

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...






Nampak tak gambar di atas? Nampak kan?
Hari ni liya nak "update" tentang LIEBSTER AWARD.
Entah kenapa, tiba-tiba saja di kotak jerit liya ada hamba Allah S.W.T. menaip
"ANDA DI TAG"
Awal-awal liya tak faham juga.
Liya pun singgah blog dia.
Tengok-tengok, dia "tag" blog liya dalam entrinya tentang Liebster Award ni.
Rupa-rupanya, liya salah seorang yang bertuah kerana di "tag" untuk menjawab soalan-soalan yang diberi.
Syukran jazilan ya ukhti. :D

Dua hari selepas itu, Cik Nadia pulak taip perkara yang sama kat kotak jerit.
Dua kali tag daripada orang yang berbeza?
Woooww!
Tak apalah, liya jawab semua soalan yang diberi oleh sahabat-sahabat liya. :D


Jadi, soalan-soalan yang Cik Aimi beri adalah seperti berikut:

1. Nama, asal dan kenapa pilih untuk jadi blogger?
Nama: Nur Akmaliah Alias
Asal: Hulu Terengganu
Jadi blogger untuk berkongsi ilmu dan pengalaman saja.

2. Cita-cita/ Pekerjaan. Dan kenapa?
Cita-cita: Ingin menjadi seorang muslimah yang berjaya di dunia dan akhirat. Insya-Allah...
Pekerjaan: Editor kulit buku.
Bila orang lihat kulit buku, orang nak baca isi kandungannya.
(Kulit dan isi kandungan mesti sama hebat)

3. Impian yang belum tercapai?
Kalau beritahu satu persatu memang banyak tapi liya cakap satu jelah...
Nak bawa ibu bapa ke Mekah. Insya-Allah...

4. Tiga lagu yang ada dalam fikiran anda sekarang .
UNIC-Ya Hanana
Maher Zain - Number One For Me
Sigma- Istikharah Cinta

5. Satu gambar yang anda rasa lucu. Dan kenapa?
Gambar waktu liya kecik-kecik dulu.
Kenapa?
Sebab liya comel!
Ohohohoho...

6. Kereta Idaman?
Setakat ni, tak ada kereta idaman lagi sebab setahun demi setahun, banyak model kereta baru dipasarkan. :)

7. Green or pink?
Pink. Hihihi... Tu pun kalau terpaksa pilih. Liya minat warna ungu sebenarnya.

8. Kawan yang paling rapat?
Nabilah
Mardiana
Syafiq

9. Perangai buruk yang orang tak tahu?
Yang ni, biarlah rahsia~
kalau beritahu, semua orang tahu la nanti.
Ohohoho

10. Jenama tudung / baju yang anda suka?
Liya tak memilih berdasarkan jenama apabila memakai tudung.
Yang penting, tudung mesti senang dibentuk, tak jarang, labuh (bidang 55)
Baju yang liya suka pakai ialah baju kurung atau jubah. :)



Ini pula soalan-soalan daripada Cik Nadia.

1. Birthday korang bila?
18 April 1996

2. Status korang sekarang nie? Single, Engaged or what?
Kalau liya ckp liya dah engaged, percaya tak?
Ohohoho.
LOL

3. Hobi korang apa? List kan aje. :)
melayari internet
membaca buku
berkebun

4. Wish list korang?
Hurm... yang ni, entahlah. :/

5. Azam tahun baru yang tak pernah tercapai?
Sasar sekurang-kurangnya 3 kali cerpen tersiar dalam majalah setahun.
Setakat ni, baru dua kali. :/

6. Artis yang korang paling minat?
Maher Zain

7. Sesuatu yang orang lain tak tahu pasal korang.
*biarlah rahsia*

8. Ciri-ciri pasangan idaman?
Patuh akan agama (Islam).

9. Tema kahwin korang nanti nak colour ape?
tak fikir lagi laa....
belajar, timba ilmu, belajar, timba ilmu
DAHULU.

10. Tempat yang korang nak sangat-sangat pergi.
Mekah. Insya-Allah...

11. Komen ikhlas pasal blog Nadia.
Cantik
Ringkas
Selalu "update" blog.


Dah habis jawab semua soalan.
Fuhhh ~
Sekarang, liya nak "tag" 10 bloggers yang bertuah.

Mereka ialah:
1. Sya
2. Adriana
3. Huda
4. Hana
5. Aina
6. Wawa
7. Fawwaz
8. Iklil Syahmi
9. Sarah
10. Ilmam Zuki

Okey, siap tagging para blogger sekalian...

Ini soalan-soalannya.
1. Nama penuh, umur, negeri yang didiami.
2. Lahir pada bulan berapa?
3. Pernah menyertai apa-apa sukan di sekolah?
4. Subjek kegemaran di sekolah? Mengapa?
5. Pernah pegang apa-apa jawatan di sekolah?
6. Cita-cita? Usulkan.
7. Sekarang masih belajar ataupun bekerja? Di mana? Pekerjaan/ belajar apa?
8. Tempat yang paling sahabat nak pergi / lawati?
9. Apakah hadiah paling berharga buat ibu bapa?
10. Moto hidup?
11. Dah "follow" blog/ twitter liya? Silakan berbuat demikian. :3
*Tekan sini*
Twitter

Selepas selesai menjawab soalan-soalan, beritahu, ye?
p/s : Jangan lupa cipta soalan-soalan dan tag 10 orang blogger lain.

Okey, sekian terima kasih.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...






Terima kasih sudi baca entry ni :)

10 comments:

Hana said...

Dah answerr ^^ Thanks tag me :D http://dont-promise.blogspot.com/2014/05/liebster-award.html

-Ѽ- Adriana Danna -Ѽ- said...

Thanks tagged me too! But nak answer smue soalan tu dekat mane? Takde acc twitter laaa.. Malas nak buat. Hehe.. :)

liya winchester said...

my pleasure. :D
penat jawab soalan-soalan ni, actually. :/

liya winchester said...

My pleasure. Jawab soalan-soalan ni di blog. Dijadikan blog liya sbgai sampel utk jawab. Faham kan? Tak follow twitter, tak mengapa. Follow blog liya boleh kan? =D

wawaabdhadi said...

maaf, nampaknya homework awak semakin bertambah sebab sy tag awak dalam liebster award http://wawaabdulhadi.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-cik-tylia-part-1.html
hihi. ^^

liya winchester said...

kejamnya... xnk jawab boleh? Ohohohoh ~

Nurul Nabilah said...

Terharunyaa ada nama ak dkt situ..anyway..Thanks. :D
nk jumpa mg lgi sblm ak cau.. :'(
Hadiah hri tu ambik x?dh buka dh?suka x? hihihihihi~~
Sy menambah soalan skit.Mohon jawab k. Luv U :*

liya winchester said...

woowww... stalk oke, stalk :3
Insya-Allah... set tmpat eh?
Hadiah dah ambik. Hadiah dah buka tapi bungkus balik. Suka sgt. Huhuhu~

p/s: jgn beli hadiah mahal2. aku ni jenis yg letak brg merata-rata. :3

Nurul Nabilah said...

hahaha.jgn la letak merata.. :'(
i beli khas utk u tau..mne ada stalk.
sje je mai jenguk.btw,shafiq mne tu?
shafiq zain ea?awww..so cweet. XD

liya winchester said...

xlah... ada lgi ni. Siap bungkus 2 kali ganda lgi. :3
Ehem... Yelah, syafiq zain. :D




This blog fully designed by NADYA SHAFIQA|Don't copypaste!|Allright reserved by LIYA WINCHESTER